a:hover {font-size: 20px; font-weight: bold;text-decoration: none;}

upss

Tuesday, August 16, 2011

Malam 1000 bulan.

Sedar tak sedar dah setengah bulan kita berpuasa, lagi 13 hari nak raya. Hehe. Preparation raya dah buat ke? Baju raya dah ada? Langsir bila nak pasang? Kuih raya dah tempah? Dah decide juadah untuk raya nanti? Gila excited lah kalau semua korang jawap DAH. Haha. Relax relax, jom kejar malam Lailatul Qadar dulu.


Apa itu malam Lailatul Qadar?
 • Malam Lailatul Qadar adalah sebaik baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat.
 • Allah berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
  Maksudnya:
  " Malam Lailatul - Qadar lebih baik daripada seribu malam "Bila yang dikatakan malam Lailatul Qadar?

 • Malam Lailatul Qadar terjadi pada 1 malam ganjil pada 10 malam terakhir di bulan Ramadhan (malam ke 21, 23, 25, 27, atau 29)
 • Ibnu Abbas r.a. mengatakan bahwa Nabi saw bersabda, “Carilah Lailatul Qadar pada malam sepuluh yang terakhir dari (bulan) Ramadhan. Lailatul Qadar itu pada sembilan hari yang masih tersisa, tujuh yang masih tersisa, dan lima yang masih tersisa.” [HR Bukhari]Tanda tanda malam Lailatul Qadar?

 • Udara dan angin sekitar terasa tenang. Sebagaimana dari Ibnu Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Lailatul qadar adalah malam yang penuh kelembutan, cerah, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar lemah dan nampak kemerah-merahan.” (HR. Ath Thoyalisi.  Haytsami mengatakan periwayatnya adalah tsiqoh /terpercaya).
 • Malaikat menurunkan ketenangan sehingga manusia merasakan ketenangan tersebut dan merasakan kelezatan dalam beribadah, yang tidak didapatkan pada hari-hari yang lain.
 • Manusia dapat melihat malam ini dalam mimpinya sebagaimana terjadi pada sebagian sahabat.
 • Matahari akan terbit pada pagi harinya dalam keadaan jernih, tidak ada sinar. Dari Abi bin Ka’ab bahwa Rasulullahshallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya,”Shubuh hari dari malam lailatul qadar matahari terbit tanpa sinar, seolah-olah mirip bejana hingga matahari itu naik.” (HR. Muslim) (Lihat Shohih Fiqh Sunnah II/149-150).Kelebihan Lailatul Qadar?

 • Maksudnya: "Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.
 • Ianya satu malam menyamai beramal 1000 bulan.


  Source: 
  http://mohdapih.com
             http://www.al-azim.com
             
  http://www.jais.gov.my
             http://rumaysho.com/belajar-islam

  Toodles! Banyakkan ibadah di bulan Ramadhan :)
  pssstttt : hwugs & kisses untuk korang!

  Love, jiha!

0 comments:

How Long?

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers