a:hover {font-size: 20px; font-weight: bold;text-decoration: none;}

upss

Saturday, August 20, 2011

Selamat tak Online shopping?

Kalau pengalaman sendiri I belum lagi pernah kena tipu while shopping through online shop. Setakat ni Alhamdulillah, semua online shop yang I pernah berurusan semuanya bukan penipu. Tapi jangan cepat sangat puas hati, sebab dalam sepuluh online shop i bet there's must be one yang tak jujur a.k.a menipu dalam berniaga. I bukan omong kosong. Ah, apesal tiba tiba cakap Indon ni?? Haha. I cakap berdasarkan luahan perasaan mereka yang pernah ditipu oleh online shop yang tidak bertanggung jawap.


Kalau korang nak tahu maklumat pasal online shop mana yang boleh dipercayai dan yang mana tak boleh dipercayai korang boleh klik SINI.


Kami nak tolong bukan along :P


Jangan cepat tertipu, sekali korang tidak ditipu ketika berususan dengan online shop bukan bermakna korang takkan ditipu. tapi kalau korang berhati hati so korang takkan tertipu. Kat alam maya memang susah sikit lah nak detect mana betul mana yang menipu. Pergi jelah shopping, jangan bermalas malasan sampai nak shopping online beli semua benda. Takkan underwear pun nak beli online, ye dak? Haha. Kurang sikit risiko ditipu oleh peniaga online yang tak jujur.


Kalau kena tipu beli baju ke shawl ke takde hal sangat kan tapi kalau kena tipu beli phone ke, ipad ke, spare part kereta yang mahal mahal ke, siapa pun mengamuk. Korang jugak salah, bukannya murah pun kalau beli online, mahal lagi ada sebab nak kena bayar cost untuk penghantaran lagi. Kalau pergi beli sendiri kat kedai kan lagi puas hati. Barang barang macam tu sebenarnya tak berapa sesuai nak beli online. Lagi lagi yang takde warranty, memang cari nahas jela korang. 


I bet ramai yang suka beli online untuk barang barang macam shawl, cupcakes sebab pilihan sangat meluas. Even kadang kadang mahal sikit tapi puas hati sebab dapat cari yang betul betul macam yang kita nak. Tapi kalau siapa yang suka beli baju korea online memang la korang akan sedikit kecewa sebab dalam gambar punyalah cun nampak model pakai. Tapi bila sampai kat tangan, apa yang mampu korang cakap dalam hati hanyalah "alahai macam ni je rupanya baju ni" Tapi nasib baik lah murah kan, so takyah lah nak expect benda tu bagus kalau kita taknak bayar lebih :)


So, moral of the story, eh ada story ke? Hehe. Takyah lah semua benda pun nak beli secara online. Nak tunjuk korang maju sangat ke? Haha. Tau lah zaman teknologi tapi janganlah over. Berpada pada dalam online shopping.


Toodles! Senang dan mudah tapi berisiko :)
psssttt : good goodnight!


Love, jiha!


2 comments:

Taufan Bin Ribut said...

kalau nak shooping online ni kene tengok latar belakang saler dulu lah.p setakat ni alhamdulilah selamat ^_^


Entri Terkini :Meriam buluh versi moden minimalis glamour

Entri terdahulu :Tips untuk bangun sahur versi
#haramjadah

jiha rai kinah ija said...

@taufan bin ribut yep, kalau kena tipu nangis tak berlagu la. HAHA.

How Long?

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers